Orta kalinlik sinifina girer
Elektrostatik olarak iletkendir
Kalinligi 1mm ile 3mm arasinda degismektedir
Pürüzsüz yada yari pürüzlü yüzey elde edilir
Sürtünme, asinma ve darbeye orta oranda dayaniklidir
Kolay temizlenme niteligine sahiptir
Su geçirmez toz tutmaz
Onarimi bakimi kolay ve ucuzdur
Zemine yüksek yapisma niteligine sahiptir.
1.1. Sicaklik ve Nem
Epoksi uygulamasi için, ortam ve beton yüzey sicakligi +10°C ile +30°C araliginda olmalidir. Beton nem oraninin kosulsuz %4 ve altinda, ortamdaki bagil nem oraninin %80‘nin altinda olmasi gerekmektedir. Bagil nemin; sebnem noktasi olarak da söylenen yogusma sicakliginin altinda olmasi gerekmektedir. Beton nem orani nemölçer kullanilarak ölçülmeli, gerektiginde ortam sicakligi yükseltilmelidir.
2. Yüzey Hazirligi Yapilmasi
Epoksi kaplama isinin birinci adimi olarak; gevsek parçaciklarin, düsük mukavemetli serbet tabakasinin alinmasi ve yüzeyin pürüzlendirilmesi amaciyla, yüzey hazirligi yapilacaktir. Aderansi azaltacak veya engelleyecek; her türlü toz, boya, yag, gres benzeri kir yüzeyden temizlenecektir. Yagin çok derinlere isledigi tabakalar var ise bu tabakalarin kaldirilmasi gerekebilir. Yagli bir yüzeye epoksi uygulamasi yapilmaz. Yüzeyler saglam, temiz, pürüzlü ve açik gözenekli bir hale getirilir. Kusgözü bosluklar, delikler tamamen açik hale getirilecektir.Hazirlanmis yüzeylere bir sonraki asamada epoksi astar uygulamasi yapilacaktir. Epoksi astar yüzey ile yapilacak kaplama arasindaki baglayici katmandir. Astarin görevini yapabilmesi, betona tutunabilmesi için yüzey hazirliginin teknigine uygun bir sekilde yapilmasi çok önemlidir.
2.1. Yüzey Tamirati Yapilmasi
Çukur, çatlak, kirik, segregasyon gibi hatalar epoksi astar ve epoksi harç ile yapilir. 4-5 mm den daha derin ve büyük alanli tamiratlar epoksi kaplamaya uygun çimento esasli tamir harçlari ile de yapilabilir. Çatlaklarin derin olmasi ve zeminden su gelme tehlikesi var ise epoksi enjeksiyon yapilarak çatlak kesidinin doldurulmasi gereklidir. Çatlaklarin zaman içinde hareket ederek kaplamaya yansimasi olasiligi var ise, cam elyaf ile güçlendirerek tamirat yapilmasi konusu degerlendirilmelidir. Bazi durumlarda epoksi enjeksiyon ile nem ve su transferi engellenememektedir. Bu durumlarda çatlak kesidini ve altindaki bosluklari dolduracak reaktif poliüretan enjeksiyon uygulamasi yapilmalidir. Bu durumda epoksi uygulama yapmadan önce uyulmasi gereken nem sartlarina ve bekleme sürelerine dikkat edilmelidir.
3. Epoksi Astar Uygulamasi
Temizlenmis, çatlak ve derz tamirati yapilmis, nem ve su sorunlari olmayan betonarme yüzey, epoksi astar atilmaya uygun hale getirilmistir. Yüzeye solventsiz epoksi astar uygulanir. Malzeme sarfiyati yüzey kosullarina göre degisiklik göstermektedir. solventsiz epoksi astar, yüzeye rulo ile tek kat emprenye edilmelidir. Astar üzerine kuvars kumu serpilecektir. Epoksi astar; bosluklari doldurur, yüzeyin darbe ve kimyasal direncini arttirir, ayni zamanda kendisinden sonra gelen katlarin yüzeye yapismasini saglar.
-
3. Anti-Statik Katman Uygulamasi
Solventsiz Epoksi Astar uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akimindan korunmali. Herhangi bir sekilde yaya veya araç trafigine açilmamalidir. Hava ve ortam sicakligina bagli degismekle birlikte astar uygulamasindan 8 saat sonra üzerine iletken ara katman, mala ve rulo yardimiyla uygulanir. reaksiyonunu tamamladiktan sonra, iletken bakir bara montaji yapilir. Alanin ölçülerine göre toprak hattina baglanir.
4.1. Epoksi Ara Kat Uygulamasi
solventsiz epoksi astar uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akimindan korunmali. Herhangi bir sekilde yaya veya araç trafigine açilmamalidir. Hava ve ortam sicakligina bagli olarak astar uygulamasindan 6-24 saat sonra üzerine solventsiz epoksi kaplama malzemesi dolgulu olarak, istenilen renkte ve mala ile uygulanir. Uygulama yapmadan önce üzerine kuvars kumu serpilmis yüzey üzerindeki gevsek malzemeler endüstriyel süpürgeler yardimi ile süpürülerek alinir.
4.2. Self Levelling Epoksi Kaplama Son Kat Uygulamasi
Solventsiz epoksi ara kat uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akimindan korunacak, herhangi bir sekilde yaya veya araç trafigine açilmayacaktir. Hava ve ortam sicakligina bagli olarak ara kat uygulamasindan 6-24 saat sonra üzerine solventsiz self levelling epoksi kaplama malzemesi uygulanir. Self levelling epoksi kaplama, istenilen renkte, tarakli mala veya seviye taragi ile uygulanir ve hava kabarciklari kirpi rulo ilealinir. Istenilen kalinliga göre malzeme sarfiyati degisecektir. Uygulama bittiginde pürüzsüz çok düzgün ve parlak bir yüzey elde edilir. Hava ve ortam sicakligina bagli olarak, uygulama alani 16-30 saat içinde yaya trafigine açilabilir.
5. Genel Notlar
• Kaplanacak alan bos ve temiz olacaktir.
• Zemin kaplamasi islemi sirasinda diger çalisanlarin girmesine izin
verilmeyecektir.
• Bütün pencere ve kapilar yerlestirilmis ve kapali olacaktir.
• Yüzeyde su sizintisi olmamalidir.
TEKNIK BILGILER
ÖZGÜL AGIRLIK :20°C’de 1.75 gr/cm3
KATI MADDE :Volumetrik %89
ELEKTRIK ILETKENLIGI(DIN 51953 ?) :10E-5 Ohm
TERMAL GENLESME :20-22.10-6
ÇEKME DIRENCI :12,7 N/mm2
SIKISTIRMA DIRENCI :54,2 N/mm2
BETON ÜZERINDE BÜKME DIRENCI :3,5 N/mm
SU BUHARI GEÇIRGENLIGI(perm.cm) :1,44x10¯
ASINMA DIRENCI(mg/1000 cycles) :156
SERTLIK(Shore D 14 gün) :80